Masło shea jest jednym z produktów, który powinien znaleźć się w naszej kosmetyczne. Masło shea powstaje z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza Parka. W rodzinnej Afryce wykorzystywany jest nie tylko w kosmetyce, ale również jako olej do smażenia.
Właściwości masła shea
Masło shea ma właściwości ochronne. Idealnie nada się do ochrony przed słońcem i nadmiernym wiatrem i chłodem. Posiada w swoim składzie witaminę A i E, dzięki czemu pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in za przedwczesne starzenie się skóry. Masło shea nie uczula, dzięki czemu mogą go stosować dzieci i kobiety w ciąży. Regeneruję skórę, a naszym włosom nadaje zdrowego wyglądu.
Zastosowanie masła shea
Masło shea idealnie nadaję się do każdego rodzaju skóry – suchej, tłutej, wrażliwej czy naczynkowej. Można nim zastąpić drogie kremy pod oczy. Wystarczy niewielką ilość wmasować w okolice oczu.
Masło shea można używać samodzielnie np. zamiast balsamu. Jest to twarde masło, więc jeśli chcemy uzyskać lżejszą konsystencję, wystarczy wymieszać rozgrzane masło z ulubionym olejem np. arganowym czy jojoba.
Masło shea nada się również do pielęgnacji włosów. Na jego bazie można przygotować maseczkę, serum na całe włosy lub tylko na jego końcówki. Może ono także zastąpić krem ochrony zimą, kiedy jesteśmy narażeni na niskie temperatury i wiatr.
Jakie masło shea wybrać
W sklepach można kupić masło shea rafinowane i nierafinowane. Lepiej wybrać masło shea nierafinowane, bo ma więcej witamin i substancji aktywnych. Takie masło bez problemu można kupić w sklepach internetowych z półproduktami kosmetycznymi.